Samenwerken vanuit vertrouwen

Sóms heb je dat: een natuurlijke samenwerking. Dat ervaren we in de samenwerking met Timko Lokerse van Lokerse Architecten en met Martijn van Sabben en zijn collega's van Fraanje. Werkend vanuit toegevoegde waarde, open voor ieder's inbreng, een tikkie eigenwijs - iedereen:-) - en bovenal werkend vanuit vertrouwen in elkaar.  

Mooie plekken voor ons woonconcept verkend!

Oude mannen- en vrouwenhuis en de Sterrenwacht in Middelburg

Ons eerste project samen! Een prachtige plek in het centrum van Middelburg, midden in het leven en toch verstild. Met een monumentale boom op het centrale plein. We bedachten er appartementen. En een oranjerie voor toevallige ontmoetingen met medebewoners én inwoners uit de stad. Met in het Poorthuisje studenten die in ruil voor gratis wonen een handje hulp kunnen bieden. 

Helaas had een andere partij een beter bod. Het was wel het begin van onze samenwerking! 

Onze Lieve Vrouwe kerk in Vlissingen

In de zomer van 2021 valt ons oog op de Onze Lieve Vrouwe kerk in Vlissingen. Wat een prachtige plek voor ons woonconcept!

In de late nazomer presenteerden we ons plan aan het parochiebestuur. Enkele citaten uit dat plan: 

'In de kerk realiseren we achttien appartementen waar de ouder wordende mens zelfstandig en toch in gemeenschap kan wonen. Gemeenschap kan worden gevonden aan een grote tafel met koffie en krant, in de gedeelde tuin en in de behoefte om te willen omzien naar elkaar. Wat de toekomstige bewoners (nog meer) met elkaar willen delen en ondernemen is open voor gesprek. Dat gesprek begeleiden we. Co-creatie doen we sowieso: aanstaande bewoners hebben de gelegenheid om mee te denken en zo het appartement en de ruimte van zichzelf te maken.' 

Helaas is deze locatie aan een andere partij gegund. 

voormalig politiekantoor in Middelburg

Die was spannend! Het pand werd openbaar geveild! We hadden plannen gemaakt, en gerekend en ons uiterste bod bepaald. Maar goed ook, want in de hype van het moment ben je geneigd om meer te bieden dan verstandig is. 

Een andere partij bood meer. Veel meer. Jammer dat we de locatie daardoor misliepen, maar er zijn grenzen aan het risico dat je wilt lopen! 

voormalige school in Oosterhout

Ook weer zo'n goede plek! Naast een kinderdagverblijf - leven in de brouwerij! Naast het gezondheidscentrum - veilige gedachte. Bushalte en winkels dichtbij - altijd handig!

Ook hier werden we overboden. Het was eind 2021, toen de rente laag en de prijzen hoog waren. 

zomerkerk in Zoutelande

We zijn dól op sfeervolle plekken, en dat was deze kerk in Zoutelande. Op steenworp afstand van het strand, verstild in het groen. Het was passen en meten. We willen immers altijd recht doen aan het gebouw dat we transformeren. Uiteindelijk bleek er ruimte voor zes tot acht appartementen rondom een binnentuin.

In het winterse januari van 2023 werden we tweede:-(.  

Kromsteven in Oosterhout

Ook hier vielen we voor de plek: op loopafstand van het centrum van Oosterhout, dichtbij de haven en met een sportschool om de hoek om vitaal te blijven. En de praktijkschool als buren. We zagen een samenwerking al voor ons! 

Ons bod haalde het niet. Helaas.  

naast de duinen in Loon op Zand

In het geboortedorp van een van ons! Naast de Loonse en Drunense duinen was een plek te koop bestemd voor recreatie. We deden daar wat we altijd doen: met belanghebbenden in gesprek. Op een zomeravond waren we welkom bij een van de buurtgenoten en hebben we met alle omliggende buren gesproken over ons woonconcept. We hebben geluisterd naar de ideeën van de buurt en hen gevraagd wat voor de buurtbewoners wezenlijk is en waar wij dus rekening mee moeten houden in het vormgeven van ons woonconcept. 

Tot een bod zijn we niet gekomen. Uit de gesprekken met de gemeente bleek dat bestemmingswijziging een doodlopende weg zou zijn. En daarbij zijn de Loonse en Drunense duinen Natura2000-gebied en met het stikstofvraagstuk van 2023 was een vergunning vanuit dat perspectief ook maar zeer de vraag.