Bewoners aan zet

Steeds meer 50-plussers denken na over woonoplossingen van en voor de toekomst. Jij ook? Geconfronteerd met jouw eigen (oude) ouders die vereenzamen of opzien tegen het onderhoud in en rondom huis. En wellicht heb je jongvolwassen kinderen die geen kant op kunnen omdat de huizenmarkt op slot zit. Je bent niet de enige die zegt: 'Dat wil ik anders!'.

Het besef dat wonen en leven er op je oude dag anders uitziet dan nu, groeit naar mate we ouder worden. Als vitale 50-plusser leef je vermoedelijk een dynamisch leven. Een leven met werk, vriendschappen en je kunt gaan en staan waar je wilt.

En bewust of onbewust weet je dat er moment komt dat de wereld kleiner wordt: familie en vrienden vallen weg en je wordt minder mobiel. 

Dat kún je zien als verlies. Je kunt het ook beschouwen als een natuurlijke levensfase, en besluiten om de regie te pakken en een plek te creëren waar je prettig en zo lang als mogelijk kunt wonen en leven. Zelfstandig en toch samen met gelijkgestemden. 

Wil je de regie pakken voor jouw woonplek van de toekomst en heb je het lef om heilige huisjes omver te schoppen? Neem dan contact op met out of the box wonen!  

Veelgestelde vragen

Samen met vrienden dromen we van een plek om samen oud te worden. Kunnen jullie ons helpen?

Ja, dat kunnen we! We ontmoeten je graag! Dan maken we kennis en komen we vanzelf in gesprek over waar jullie behoefte aan hebben en wat wij dan kunnen betekenen voor jullie!  

Is het woonconcept van out of the box wonen hetzelfde als CPO-project?

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) betekent dat je als opdrachtgevers álle keuzes zelf en met elkaar maakt. Dat is een breed pallet van zaken zoals installaties, materialen, plattegronden, lichtplannen, tuin, sanitair en keuken en nog veel meer. Daarvoor heb je verstand van zaken nodig, en tijd. En je moet het ook nog leuk vinden:-).

Out of the box wonen vraagt al snel wat de onderwerpen zijn waar je als groep invloed op wilt hebben. We noemen dat ‘betekenisvolle keuzes’. Deze 'betekenisvolle' onderwerpen bespreken en besluiten we met z'n allen (of met een afvaardiging van de aanstaande bewoners). De rest nemen wij voor onze rekening, zoals gebruikelijk in de bouwwereld. Overigens houden we je goed op de hoogte, en kijk je als groep mee zodat je stap voor stap jouw woondroom werkelijkheid ziet worden.

 

Wanneer moet ik definitief instappen?

Er zijn een paar momenten dat we je vragen om jouw commitment uit te spreken. Het eerste moment is als we een klap geven op de woonvisie. De woonvisie geeft antwoord op vragen als: Wat kenmerkt ons als groep? Wat vinden we waarde(n)vol als groep van aanstaande bewoners? Wat willen delen met elkaar, en hoe geven we vorm aan eigenheid en private ruimte? Op dat moment vragen we een financiële bijdrage in de kosten voor de volgende stap.

Deze volgende stap is dat we met een architect een schets maken van het plan en dat we een programma van eisen maken. Of eigenlijk zijn het meerdere programma’s van eisen: een programma van eisen van jouw eigen woning, van al wat je deelt met elkaar en van de buitenruimte. 

Je stapt definitief in als het ontwerp besloten is en we de bouwer(s) opdracht geven om te starten. Dat doe je door een koop- of huurcontract te tekenen (zoals dit ook bij een regulier projectontwikkeling het geval is).

‘Zelfstandig wonen in gemeenschap’, het is toch geen commune?

Nee:-), je hebt gewoon een eigen plek, met een eigen voordeur, een eigen buiten en een eigen keuken:-). Tegelijkertijd is de gemeenschappelijkheid er ook. Wát dat is, deze gemeenschappelijkheid, dat ontdekken we met elkaar en verwoorden we in de woonvisie. Suggesties zijn een gedeelde tuin, een plek om de gezamenlijke krant te lezen, een gezamenlijke plek om pakketjes te ontvangen, een gedeelde schuur en apparatuur, een deelauto en een laundry (ruimte met gedeelde wasapparatuur), en wat je nog meer weet te verzinnen met elkaar.  

Zijn er leeftijdsgrenzen?

Of je dertig of zeventig bent, dat maakt niet uit! Waar 't om draait, is of het gedachtegoed van out of the box wonen bij je past. Sta je open voor ontmoeting? Wil je delen wat je niet noodzakelijk dagelijks gebruikt? Spreekt nabuurschap je aan in woord en daad? Als dat zo is, voel je dan welkom!

Hoe gaat dat na de oplevering? Wat is jullie rol?

Om prettig met elkaar te kunnen wonen en leven helpt het om afspraken te maken. Deze afspraken zijn een wezenlijk onderdeel van de woonvisie. Overleg hoort daar ook bij. Een gebruikelijke insteek is een vereniging van eigenaren, maar wellicht kies je met elkaar voor een jaarlijks wisselend bestuur, of vraag je out of the box wonen om de formele overleggen voor te zitten, en zo te helpen om de woonvisie levend en passend te houden.

Wat vraagt dit aan inzet van mij?

Om in beeldspraak te spreken: het wordt geen strandvakantie waar de cocktails je worden aangereikt:-). Je stapt in een actieve reis met mede-reizigers waarbij de begeleiding de route uitstippelt, de basis regelt, alternatieven schetst, waar ruimte is om binnen grenzen jouw eigen keuzes te maken, waar we blij zijn met inbreng en ideeën omdat het zo een reis van ons samen wordt.

Bij gewone bouwprojecten zijn er tekeningen en foto’s. Hoe weet ik waar ik 'ja' tegen zeg?

De kern van het gedachtegoed van out of the box wonen is dat je samen met jouw medebewoners een plek creëert waar je zelfstandig en in gemeenschap kunt wonen en leven. Dat betekent dus niet dat je ‘ja’ zegt tegen wat een ander voor jou heeft bedacht. Je bedenkt jouw woonomgeving zelf en met elkaar. Wel goed om erbij te zeggen dat de beïnvloedingsruimte beperkter wordt als je later instapt. Overigens komen de sfeerimpressies, tekeningen en plattegronden er ook, en wellicht ook 3D-uitingen, zodat je beter beeld kunt vormen en jouw plannen kunt delen met vrienden en geïnteresseerden

Waar gaan we wonen?

Out of the box wonen gelooft in lokale verankering. Als Zeeuwse en Brabantse zoeken we dan ook naar locaties in Brabant en Zeeland. We hebben de voorkeur voor steden en dorpen met een levende kern van winkels, waar een gezondheidscentrum is, en een verbinding met het openbaar vervoer. Kortom, een plek met voldoende voorzieningen op loopafstand. Tegelijkertijd staan we open voor wonen in het groen. Dit brengt andere vraagstukken met zich mee, zoals mobiliteit, bereikbaarheid en gemeenschapszin. Maar dat is niet erg: uitdagende vraagstukken doen een appèl op waar we voor staan: out of the box denken!

Hoe lang duurt het voordat een woonplek is gerealiseerd?

Het feitelijk bouwen van een woonplek duurt niet zo lang, zeker niet als we kiezen voor oplossingen die grotendeels worden voor-gefabriekt. Wat vooral tijd kost is het proces van het vinden van een goede plek: grond of leegstaande panden. Als dat er eenmaal is dan kost het wijzigen van het bestemmingsplan ook nogal wat tijd. Ervaring leert dat de doorlooptijd drie tot vijf jaar is vanaf het moment dat we een plek hebben gevonden.   

Wat zijn de kosten van een woning of een appartement?

Voordat we met bedragen komen eerst maar eens de prijsbepalende factoren op een rijtje gezet. Om te beginnen is de aantrekkingskracht van een dorp of een stad prijsbepalend, evenals het aantal m2 dat je voor ogen hebt, en het kwaliteitsniveau van de bouw.

Wat wezenlijk is van het concept is dat je als bewoner(s) invloed kunt uitoefenen op de kosten. Ten eerste is daar de vraag: Wat wil ik exclusief voor mezelf en wat wil ik delen? Een gedeeld gastenverblijf ‘bespaart’ een kamer voor logés, auto’s delen bespaart parkeerplekken en met een gedeelde binnentuin geniet je gezamenlijk van het groen. Een tweede punt is dat je als bewoner(s) invloed hebt op het programma van eisen. Dat góed doen, betaalt zich terug in kostenverhogende (en vertragende) wijzigingen in de bouw. En natuurlijk heb je invloed op het afwerkingsniveau van jouw eigen huis. De gouden kranen:-). 

De bedragen dan maar. Houd rekening met koopsommen van 275.000,- voor een woonoppervlak van 60 m2 tot 400.000,- voor een woonoppervlak van100 m2. Als je het omrekent naar huurprijzen dan moet je rekening houden met 900,- tot 1.300,- per maand.

En dan zijn er ook nog de kosten voor het in stand houden (beheren) van gedeelde voorzieningen. Denk aan het bijhouden van de binnentuin, of het gezamenlijk aanschaffen en onderhouden van gereedschap. Overigens kun je deze kosten ook nog beïnvloeden door gebruik te maken van elkaar’s kwaliteiten en plezier.  

Is het koop of huur?

Dat kan allebei. Wat het wordt is afhankelijk van de wensen van de geïnteresseerden en van de financieringsmogelijkheden. Overigens organiseren we altijd een informatiebijeenkomst met een financieel adviseur omdat we hebben geleerd dat dit verhelderend werkt voor afweging koop of huur.

Is out of the box wonen een woonzorg-concept?

We herkennen het belang van zorg dichtbij als je ouder wordt. Afhankelijk van de behoefte van jou als de bewoner(s) wordt zorg georganiseerd. Hoe? Je kunt afspraken maken met de zorginstelling om de hoek, of je kunt gezamenlijk (particuliere) zorg inkopen. We kunnen een paar kamers creëren die flexibel te gebruiken zijn: als gastenkamer, B&B of als kamer voor (tijdelijke) 24-uurszorg. Kortom, mogelijkheden genoeg om zo lang als mogelijk in jouw eigen omgeving te blijven als je hulp nodig hebt.