Ieder leven heeft een verhaal, wij ook

Het is intussen vijf jaar geleden dat we, Carla Minderhoud en Natascha Leeuwenkuijl, elkaar leerden kennen. Het was bij een gedeelde opdrachtgever.

Natascha: 'Na jaren van interim- en projectmanagement bij woningcorporaties en de wereld van de overheid was het tijd voor een ander zakelijk avontuur. Lang dacht ik na, en heel eerlijk: niets toverde een glimlach op m’n gezicht en deed niets deed m’n hart sneller kloppen.

Tot het moment dat er, schijnbaar vanuit het niets, een paar lijnen bijeenkwamen en de contouren helder werden van een plan dat al snel van ons samen werd. 

De eerste lijn was het geluksgevoel dat ik iedere dag weer ervaar van een plek om écht thuis te komen en te zijn. Een huis op (mijn) maat, waar ik geborgen en gelukkig ben. ‘Dat gun ik iedereen op de wereld.’

De tweede lijn is mijn kritische blik op een politiek die stuurt op langer zelfstandig wonen voor ouderen. Natuurlijk kan dat technisch, met trapliften, hulpmiddelen en digitaal contact met kinderen of zorgverleners. Maar mijn hart brak toen ik de eenzaamheid van de moeder van een goede vriendin zag: al drie dagen geen mensen ontmoet, en toch dapper een appeltje schillen op de bank ‘omdat dat goed is voor de mens’.' 

Lees meer over de achtergrond van Carla
Carla Minderhoud (1964) studeerde Bouwkunde aan de Hogeschool Zeeland. Na een technische start realiseerde ik me dat de techniek ten dienste staat van de mens. Dat inzicht leidde tot de keuze om kennis én hart voor mensen in te zetten in de wereld van de corporaties. Intussen werk ik ook als zelfstandig adviseur en projectmanager in de semi-publieke sector. Ik word altijd gevraagd voor de lastige opdrachten: die projecten waar meerdere partijen met (strijdige) belangen werken aan een gezamenlijke (vastgoed-)opgave. In deze projecten ben ik de bruggenbouwer: ik creëer een setting en sfeer waardoor partijen open hun belangen delen en samen gaan we op zoek naar het gemeenschappelijke hogere doel. 
De drive tot ontwikkelen kenmerkt mij: zo heb ik veel plezier beleefd aan masterclasses Innovatiemanagement en Verandermanagement. De leergang Advanced Consulting and Change van SiOO heeft meer inzicht in het menselijk perspectief op veranderingen gebracht, én heb ik mezelf nog wat beter leren kennen. Voor meer informatie: LinkedIn

Droom jij met ons van een plek om prettig ouder te worden?

Carla: 'De derde lijn is dat we hechten aan onafhankelijkheid. Of beter, we hechten aan onze zelfstandigheid, nu én later. Om tot lang zelfstandig te kunnen leven hebben we elkaar nodig. Wederzijdse afhankelijkheid met gelijkgestemden.'.  

En zo ontstond het plan om een plek te creëren waar mensen zelfstandig en samen (in een gemeenschap) kunnen wonen. En ouder kunnen worden. Woningen rondom een gedeelde binnentuin, met plekken voor toevallige ontmoetingen. En wie weet wordt er meer gedeeld, en ontmoet: gereedschap, atelier of hobbyruimte, auto’s of een waslokaal.

En als we nog even mogen … een B&B waar ook gasten van de bewoners kunnen slapen, en gezamenlijk inkopen van zorg, en … . Een plek waar je als bewoners oog hebbt voor elkaar, en er tegelijkertijd respect is voor elkaar, en privacy. Een plek waar je kunt wonen totdat het niet meer verantwoord is voor jouzelf en/of de gemeenschap. 

Met deze droom, een woonconcept dat we out of the box wonen hebben genoemd, zijn we op pad gegaan. Droom jij ook? Wij helpen je graag mee om jouw woondroom werkelijkheid te maken!

Les hier meer over de achtergond van Natascha
Natascha Leeuwenkuijl (1971) studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na de studie belandde ik bij het toenmalige NS Materieel als implementatiemanager, en acht jaar later besloot ik als zelfstandige mijn weg te vervolgen. Dochter van ondernemers, zal ik maar zeggen:-). In 2005 begon ik PIT2Projects, en vanaf dat moment werk ik als project- en interim-manager. De rode draad in de opdrachten is het in beweging brengen van processen, mensen en teams. Mijn opdrachtgevers zijn not-for-profit-organisaties, zoals woningcorporaties, gemeenten, provincies en kinderopvangorganisatie(s). 
Vanuit de gedachte 'timmermannen hebben hamers, en ik ben mijn eigen instrument’ investeer ik jaarlijks in mezelf: een postdoctoraal implementatie- en verandermanagement, trainingen conflicthantering en onderhandelen, systemisch en energetisch werken en masterclasses (persoonlijk) leiderschap. En specifiek voor out of the box wonen volgde ik de opleiding aging and vitality aan de Leyden Academy, een opleiding over de ouder wordende mens en wat dat betekent voor het leven. Voor meer informatie: LinkedIn

Wat maakt ons onderscheidend?

Kenmerkend aan out of the box wonen is: 

  1. de bewoners staan voorop
  2. een verbindende rol
  3. oog voor het proces

De bewoners staan voorop betekent dat we denken en werken mét de aanstaande bewoners en niet voor de bewoners. De woonwensen van de aanstaande bewoners zijn het vertrekpunt voor de bouwers en ander professionele partijen. Aanstaande bewoners hebben vooraf inbreng, en niet achteraf een paar opties om uit te kiezen. We denken in mogelijkheden en dagen uit tot creatieve oplossingen om recht te doen aan ieder's belang. 

Out of the box wonen heeft een verbindende rol. We begeleiden de groep van aanstaande bewoners en verbinden hen aan elkaar, we vertalen de woonwensen van de bewoners naar de wereld van vastgoedontwikkeling en bouw, en we kennen de gemeentelijke processen. Ook verzorgen we stakeholdermanagement met de (nabije) omgeving, zoals de buurt en (sociale) ondernemers. 

Oog hebben voor het proces betekent in ons perspectief: ruimte creëren voor participatie, werken met een plan én tegelijkertijd doen wat nodig is in het moment, besluitvorming vormgeven, communicatie en de onderstroom boven brengen. Daar zijn we goed in.